martes, 8 de marzo de 2022

LA QUARESMA

CARNAVAL

Es tracta d'una festa pagana molt antiga, celebrada en l'època d'hivern, relacionada amb la collita i en la qual estava permès dur a terme tota classe d'excessos.
    Els primers indicis d'aquesta festivitat se situen fa 5.000 anys, entre la població sumèria. La hipòtesi més estesa és que els pagesos solien elaborar una gran foguera en la qual demanaven l'expulsió dels mals esperits de la collita. És una tradició que coincideix en el temps amb la dels egipcis, que duien a terme un ritual similar durant l'hivern.
    Més endavant, els grecs van continuar amb aquest costum, en aquest cas, venerant a Dioniso; i els romans van fer el propi amb el déu Bacus: les famoses bacanals, conegudes per la tendència a l'embriaguesa i els excessos gastronòmics i sexuals. 

Amb la propagació de la religió cristiana, i la cristianització dels pobles europeus, aquesta religió monoteista es va dedicar a evangelitzar les festivitats paganes. Una va ser la festivitat del carnestoltes: el seu significat pot al·ludir al concepte d'acabar o finalitzar aquests excessos gastronòmics (carn) just abans d'iniciar la Quaresma, que precedeix al diumenge de resurrecció. 

El cristianisme va adaptar aquesta antiga festivitat pagana de gaudi i excessos al seu propi calendari, i la va convertir en la celebració que es duia a terme els 3 dies previs a la quaresma, un període de penitència i dejuni cristià.

QUARESMA

La quaresma és el període de quaranta dies abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra i acaba el diumenge de Pasqua.

L'objectiu que tenen aquests quaranta dies  és establir un període de reflexió i penitència en què els cristians tinguin temps de preparar-se per la celebració de pasqua. Tradicionalment també es practica dejuni i abstinència.

La duració de la quaresma té origen en el simbolisme del nombre quaranta, que es tenia com a símbol de plenitud. Així quaranta dies són els que va durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, o els dies que va dejunar Jesús al desert. 

Antigament, aquesta preparació prèvia consistia en unes pràctiques molt més esteses i extremes que en l'actualitat. Durant l'edat mitjana era habitual la prohibició del consum de carn i ous.

La quaresma té un caràcter gairebé universal on l'home tracta de lluitar per la perfecció.         

El primer dia de quaresma, els cristians van a l'església per celebrar les cendres. El sacerdot oficia i dibuixa una creu al front dels fidels demanant que es converteixin i creguin en l'Evangeli.

  


 

Un símbol fort de dol; les cendres representen la insignificança de l'home cap a l'Absolut al que se li promet

 

 

 

Altres celebracions de la quaresma venen després del Diumenge de Rams i són el Dijous Sant, Divendres Sant, Dissabte Sant i Diumenge de Pasqua, que marca el final del dejuni.                 

Durant la Quaresma catòlica, els diumenges no es brinda dejuni. Molts creients aprofiten la Quaresma per a confessar els seus pecats. Des de l'edat de 14 anys, els cristians s'han abstingut de menjar carn, especialment tots els divendres. Porpra és el color de la Quaresma, es troba a les esglésies en aquesta època particular de l'any.

SETMANA SANTA

La Setmana Santa neix en el segon segle de l'era cristiana amb la commemoració del tridu sagrat de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist, però només 300 anys després es va destinar un dia especial per a recordar el memorable esdeveniment de l'Últim Sopar de Jesús amb els seus deixebles.

Ja en el segle IV s'havia destinat el divendres de la Setmana Santa per a evocar la crucifixió del Senyor, i passats els anys va començar a realitzar-se el camí de la creu els divendres sants.
    La Setmana Santa es va fer popular amb l'aparició de les processons, que celebraven comunitats religioses. Aquestes van començar a realitzar-se després de la pesta negra, a mitjan segle XIV, com un acte de penitència.

Ja en el segle XVI van començar a formar part dels actes pròpiament dits de la Setmana Santa i estaven a compte de les cofraries que s'encarregaven de portar els passos en les processons.

 Cada any aquestes dates varien, ja que normalment comença amb la primera lluna plena de primavera, és per aquest motiu que cada any la Setmana Santa canvia de data, ja que ha de coincidir amb la lluna plena.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

LA SEGONA PASQUA

El dilluns 24 de maig es celebra la segona Pasqua, una festa que se celebra de manera desigual en tot el país, ja que no a tots els llocs...