viernes, 28 de enero de 2022

PARÀBOLA


Les paràboles són relats, històries clares i senzilles amb la finalitat de transmetre un ensenyament d'una manera més comprensible i fàcil de recordar i entendre. Jesús predica utilitzant paràboles, és a dir, exemples vius, imatges preses de la vida ordinària, donant-los continguts rics i amplis.
 

La paràbola del blat i la zitzània és una de les paràboles de Jesús de Natzaret, recollida a l'Evangeli de Mateu (13, 24-30) i també a l'evangeli apòcrif de Tomàs (dit 57). És la dotzena paràbola narrada al Nou Testament. A l'Evangeli de Mateu es troba després de la paràbola del sembrador i just abans de la paràbola de la llavor de mostassa.

Otra parábola les propuso, diciendo: «El Reino de los Cielos es semejante a un hombre que sembró buena semilla en su campo. Pero, mientras su gente dormía, vino su enemigo, sembró encima cizaña entre el trigo, y se fue. Cuando brotó la hierba y produjo fruto, apareció entonces también la cizaña. Los siervos del amo se acercaron a decirle: "Señor, ¿no sembraste semilla buena en tu campo? ¿Cómo es que tiene cizaña?" El les contestó: "Algún enemigo ha hecho esto." Dícenle los siervos: "¿Quieres, pues, que vayamos a recogerla?" Díceles: "No, no sea que, al recoger la cizaña, arranquéis a la vez el trigo. Dejad que ambos crezcan juntos hasta la siega. Y al tiempo de la siega, diré a los segadores: Recoged primero la cizaña y atadla en gavillas para quemarla, y el trigo recogedlo en mi granero.».

Al món ens trobem amb el blat i el jull. El blat expressa les persones que s'esforcen per fer un món més just i solidari, un món on es respecti la dignitat de cada persona humana. I el jull expressa a les persones que difonen el mal i tot allò que aixafa la dignitat de l'home.




jueves, 27 de enero de 2022

SIMBOLISME DE NÚMEROS

Mai ens hem plantejat l'origen dels números, per això, vinc a explicar-vos la simbologia dels números 3, 7, 12 i 40.

Simbolitza un moviment continu i la perfecció de tot allò que està acabat. El número 3 apareix 467 vegades a la Bíblia. Així, el 3 demostra combinació en el sentit de la unitat, com en la Trinitat: Pare, Fill i Esperit Sant i, per tant, és un nombre especial que simbolitza la Divina Perfecció.

Tres vegades els serafins clamen "Sant, Sant, Sant". En un gran nombre de passatges bíblics, el número 3 és utilitzat per expressar períodes de fe: tres nits de vigília, tres dies, tres setmanes, tres mesos i tres anys. Al cap de 3 dies de la seva crucifixió, Jesús va ressuscitar.

Al cristianisme, aquest número fa referència a allò que acabarà sent perfecte. Déu va crear el món en 7 dies, se li atorga al número 7 l'expressió d'alguna cosa sobrenatural i espiritual. Tot el que és invisible, intangible, celestial i etern.


El número 12 està compost pel nombre 1 i 2; els dos números representen àngels i el seu simbolisme és molt poderós.
El número 1 és conegut com un símbol d'autoritat que indica nous canvis positius. També podem dir que el número 1 és considerat com un símbol de puresa i pensaments positius.
Quan es tracta del número 2, aquest nombre és un símbol de pau i equilibri, així com un símbol del destí de l'ànima. Aquest número enfortirà la teva fe i t'ajudarà a complir la missió de la teva ànima.

El número 40 representa principalment la Quaresma, i està associada als 40 dies que Jesús va passar al desert. El nombre també apareix en altres episodis clau de les Sagrades Escriptures, hi ha una freqüent relació entre el número 40 i els períodes de preparació; quan Déu va enviar el diluvi, "quaranta dies i quaranta nits va estar plovent sobre la terra". Quan Israel va viure 40 anys de pau sota els jutges.El número 40 significa «quarantè dia» i fa referència al període de 40 dies entre el Dimecres de Cendra i el Diumenge de Rams, en què comença la Setmana Santa.


 

         




viernes, 21 de enero de 2022

LA SETMANA DELS BARBUTS



 

Tot va començar quan una noia anava a veneïr el seu animal amb una amiga seva i van quedar-se incomunicades a causa d'un temporal de neu anomenat Ramona. Van estar tota la setmana sense sortir de casa, la setmana dels barbuts.


 Aquesta setmana, en la tradició catalana, és la que inclou els dies 15 i 17 de gener. Corresponents a les celebracions de Sant Pau, l'Ermità i sant Maur abat, el 15, i sant Antoni Abat, el 17. Aquesta denominació prové del fet que aquests tres sants són representats en la iconografia lluint llargues i espesses barbes blanques que s'associen amb la neu i el fred. La tradició també inclou a la setmana dels barbuts, el dia 13 de gener sant Hilari, el 21 sant Fructuós i el 22 sant Vicenç màrtir.

Tradicionalment, aquesta època és considerada la més freda de l'any, creença confirmada a Catalunya per la meteorologia. 

Des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis durant més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el més fred de l'any, sobretot pels volts de mitjans de mes. Això és així perquè si el màxim fred hauria de coincidir amb el solstici d'hivern, dia amb menor radiació del sol, que és, en definitiva, el motor de la nostra escalfor, la inèrcia tèrmica de l'aire fa que el màxim refredament es doni a mitjans de gener. En el cas de l'aigua, la seva inèrcia tèrmica és més lenta i trasllada el moment de l'aigua del mar més freda a casa nostra cap a finals de febrer.


LA SEGONA PASQUA

El dilluns 24 de maig es celebra la segona Pasqua, una festa que se celebra de manera desigual en tot el país, ja que no a tots els llocs...