jueves, 28 de octubre de 2021

Castanyada Vs Halloween Vs Tot els Sants Vs Dia dels difunts

Castanyada

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de "Tots Sants", si bé darrerament és freqüent desplaçar-ne la celebració a la vigília d'aquesta diada, el vespre del 31 d'octubre. Es fa per honrar i recordar els que ja no estan entre nosaltres, i com una celebració de l'estació de la tardor.
Entre els dies 1 i 11 de novembre, la tradició és fer una festa on no faltin les castanyes torrades, els panellets, el vi, els moniatos, les fruites confitades... En aquestes festes, a gent sol usar una vestimenta específica, una faldilla ampla, un davantal negre, un mocador al cap...
L'origen de la castanyada es va formar abans que comencés a celebrar Tots Sants, les famílies es reunien al voltant del foc per vetllar als difunts. Per fer-ho, menjaven els aliments més típics de la tardor, que es cuinaven al foc amb moscatell mentre  resaven. Una altra llegenda explica que durant la nit del 31 d'octubre a l'1 de novembre els campaners no deixaven de repicar les campanes perquè totes les famílies recordessin que havien de resar per l'ànima dels seus éssers estimats difunts. Quan descansaven, recuperaven forces menjant el que la ciutadania els portava, que normalment eren castanyes, els primers fruits de la tardor.

Les castanyes són un símbol que representen la tardor, i també un símbol de felicitat per a moltes famílies als qui els agrada celebrar la castanyada.




Halloween

Halloween és una festa d'origen pagà que se celebra el 31 d'octubre i les arrels del qual provenen d'un antic festival cèltic de fa més de tres mil anys conegut com a Samhain.
Actualment és un dia de disfresses, dolços i nens, però els seus orígens no són tan alegres. La festa se celebrava a Irlanda quan la temporada de collites tocava al final i començava l'any nou cèltic. Es creia que aquesta nit els esperits dels morts podien caminar entre els vius. Es creu que l'ús de màscares era per espantar els esperits malignes. També se celebraven banquets a les tombes dels avantpassats familiars. Els ritus sagrats celebrats tenien en els seus orígens un caràcter purificador i religiós entre els quals hi havia la comunicació amb els morts, als quals se'ls ajudava a trobar el seu camí col·locant espelmes enceses a les finestres.
Actualment Halloween se celebra a Jardins, finestres, cases... tot decorat amb garlandes, espelmes i carabasses de Halloween. A més de festes de disfresses a cases i bars, s'organitzen visites a cementiris o per cases encantades. Hotels i parcs d'atraccions organitzen festes temàtiques on acudeixen turistes de tot el món, per a celebrar aquesta festivitat.

Les bruixes tenen un paper molt representatiu, ja que Halloween també és conegut com la nit de bruixes. Segons la tradició popular, són fetilleres que usen màgia negra. Es diu que aquesta nit el diable convoca les bruixes a una festa coneguda com un aquelarre, i per això se les pot veure durant Halloween.



Tots els Sants

L'1 de novembre se celebra el Dia de Tots Sants, una data catòlica que busca rendir homenatge a tots els sants que han existit al llarg de la història i fins i tot aquelles ànimes que ja han passat el purgatori i es troben al cel.
L'església solia celebrar el dia de la mort d'un màrtir que va donar la vida per l'obra de Déu. Però després de la gran persecució, un gran nombre de cristians van morir a mans de l'exèrcit romà, l'Església va haver d'agrupar els seus màrtirs en una sola festivitat. La primera celebració d'un dia per a Tots Sants es remunta a Antioquia el diumenge abans de les festes de Pentecosta durant les pasqües. No seria fins a l'any 731 que el Papa Gregori III consagraria la Basílica de Sant Pere a tots els sants i establiria la festivitat l'1 de novembre.
En aquest dia se sol anar a visitar als familiars difunts, no de manera trista, sinó que es fa un homenatge de caràcter feliç.

El cementiri és un símbol representatiu d'aquest dia, ja que moltes famílies van a cap allà per fer una visita a algun mort especial per a ells.








Dia dels difunts

El Dia de Morts és una celebració tradicional mexicana i d'altres zones de Llatinoamèrica que honra els morts. Té lloc els dies 1 i 2 de novembre i és vinculada a les celebracions catòliques de Dia dels Fidels Difunts i Tots Sants.
En aquest dia es fan uns altars, en els que a través d'aquest les persones recorden als seus difunts, col·loquen fotografies, paper picat, pa de mort i aquells aliments que els hi gustava en vida. Aquest altar ho decoren amb unes calaveres, unes quantes flors, vetlladors...

Normalment es posa l'ofrena de Dia de Morts a partir del 25 d'octubre. Aquesta data és el punt d'inici per posar l'altar als familiars difunts, fins al 3 de novembre.
La tradició requereix que cada ofrena tingui representats els quatre elements; terra, aire, foc i aigua. Aquest element representa l'aire. Molts paperets es col·loquen en color morat que simbolitza el dol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

LA SEGONA PASQUA

El dilluns 24 de maig es celebra la segona Pasqua, una festa que se celebra de manera desigual en tot el país, ja que no a tots els llocs...