jueves, 28 de octubre de 2021

Castanyada Vs Halloween Vs Tot els Sants Vs Dia dels difunts

Castanyada

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de "Tots Sants", si bé darrerament és freqüent desplaçar-ne la celebració a la vigília d'aquesta diada, el vespre del 31 d'octubre. Es fa per honrar i recordar els que ja no estan entre nosaltres, i com una celebració de l'estació de la tardor.
Entre els dies 1 i 11 de novembre, la tradició és fer una festa on no faltin les castanyes torrades, els panellets, el vi, els moniatos, les fruites confitades... En aquestes festes, a gent sol usar una vestimenta específica, una faldilla ampla, un davantal negre, un mocador al cap...
L'origen de la castanyada es va formar abans que comencés a celebrar Tots Sants, les famílies es reunien al voltant del foc per vetllar als difunts. Per fer-ho, menjaven els aliments més típics de la tardor, que es cuinaven al foc amb moscatell mentre  resaven. Una altra llegenda explica que durant la nit del 31 d'octubre a l'1 de novembre els campaners no deixaven de repicar les campanes perquè totes les famílies recordessin que havien de resar per l'ànima dels seus éssers estimats difunts. Quan descansaven, recuperaven forces menjant el que la ciutadania els portava, que normalment eren castanyes, els primers fruits de la tardor.

Les castanyes són un símbol que representen la tardor, i també un símbol de felicitat per a moltes famílies als qui els agrada celebrar la castanyada.




Halloween

Halloween és una festa d'origen pagà que se celebra el 31 d'octubre i les arrels del qual provenen d'un antic festival cèltic de fa més de tres mil anys conegut com a Samhain.
Actualment és un dia de disfresses, dolços i nens, però els seus orígens no són tan alegres. La festa se celebrava a Irlanda quan la temporada de collites tocava al final i començava l'any nou cèltic. Es creia que aquesta nit els esperits dels morts podien caminar entre els vius. Es creu que l'ús de màscares era per espantar els esperits malignes. També se celebraven banquets a les tombes dels avantpassats familiars. Els ritus sagrats celebrats tenien en els seus orígens un caràcter purificador i religiós entre els quals hi havia la comunicació amb els morts, als quals se'ls ajudava a trobar el seu camí col·locant espelmes enceses a les finestres.
Actualment Halloween se celebra a Jardins, finestres, cases... tot decorat amb garlandes, espelmes i carabasses de Halloween. A més de festes de disfresses a cases i bars, s'organitzen visites a cementiris o per cases encantades. Hotels i parcs d'atraccions organitzen festes temàtiques on acudeixen turistes de tot el món, per a celebrar aquesta festivitat.

Les bruixes tenen un paper molt representatiu, ja que Halloween també és conegut com la nit de bruixes. Segons la tradició popular, són fetilleres que usen màgia negra. Es diu que aquesta nit el diable convoca les bruixes a una festa coneguda com un aquelarre, i per això se les pot veure durant Halloween.



Tots els Sants

L'1 de novembre se celebra el Dia de Tots Sants, una data catòlica que busca rendir homenatge a tots els sants que han existit al llarg de la història i fins i tot aquelles ànimes que ja han passat el purgatori i es troben al cel.
L'església solia celebrar el dia de la mort d'un màrtir que va donar la vida per l'obra de Déu. Però després de la gran persecució, un gran nombre de cristians van morir a mans de l'exèrcit romà, l'Església va haver d'agrupar els seus màrtirs en una sola festivitat. La primera celebració d'un dia per a Tots Sants es remunta a Antioquia el diumenge abans de les festes de Pentecosta durant les pasqües. No seria fins a l'any 731 que el Papa Gregori III consagraria la Basílica de Sant Pere a tots els sants i establiria la festivitat l'1 de novembre.
En aquest dia se sol anar a visitar als familiars difunts, no de manera trista, sinó que es fa un homenatge de caràcter feliç.

El cementiri és un símbol representatiu d'aquest dia, ja que moltes famílies van a cap allà per fer una visita a algun mort especial per a ells.








Dia dels difunts

El Dia de Morts és una celebració tradicional mexicana i d'altres zones de Llatinoamèrica que honra els morts. Té lloc els dies 1 i 2 de novembre i és vinculada a les celebracions catòliques de Dia dels Fidels Difunts i Tots Sants.
En aquest dia es fan uns altars, en els que a través d'aquest les persones recorden als seus difunts, col·loquen fotografies, paper picat, pa de mort i aquells aliments que els hi gustava en vida. Aquest altar ho decoren amb unes calaveres, unes quantes flors, vetlladors...

Normalment es posa l'ofrena de Dia de Morts a partir del 25 d'octubre. Aquesta data és el punt d'inici per posar l'altar als familiars difunts, fins al 3 de novembre.
La tradició requereix que cada ofrena tingui representats els quatre elements; terra, aire, foc i aigua. Aquest element representa l'aire. Molts paperets es col·loquen en color morat que simbolitza el dol.

viernes, 22 de octubre de 2021

PLANTA QUARTA

Planta  és una pel·lícula de l'any 2003, que tracta d'uns nens amb càncer que conviuen junts a la unitat de rehabilitació de l'hospital. Allà s'enfronten al repte que suposa tenir càncer i entre ells es donen suport mutu, formen un vincle molt afectiu tots tres el qual els ajuda molt a continuar endavant, a tenir una millor estança a l'hospital i a superar millor els seus problemes. 
Aquesta pel·lícula m'ha fet reflexionar molt, vaig pensar que això li pot passar a tothom, inclòs a mi. Em va fer reflexionar sobre com actuaria jo en una situació així, ja que és d'admirar veure a una persona així lluitant diàriament i estant sempre amb un somriure en la seva cara. A mi em costaria moltíssim patir això. M'espanta la idea de patir una malaltia i estar a l'hospital durant tant de temps, i a més ara, tan jove. Per això hem de valorar en tot moment la nostra vida, el que ens envolta, els nostres amics, la nostra família, ja que mai se sap que pot ser de nosaltres demà.

SÍMBOLS

Els símbols que podem trobar a la pel·lícula són infinits; tot i que els que més m'han interessat han sigut aquests tres:

-Símbol de l'amistat; l'amistat és una relació que pot donar-se entre dues o més persones, quan tenen inquietuds, sentiments, gustos i confiança similar. Per a mi l'amistat és un factor indispensable en el meu dia a dia, penso que qui té un bon amic té un tresor. Trobar a una persona amb qui compartir els millors i pitjors moments de la teva vida, algú amb qui connectes amb una mirada o que t'entén amb un sol gest. És molt important saber valorar les amistats que tenim i conservar-les el màxim temps possible, ja que tenir un bon amic no és fàcil.

-Símbol de l'hospital; un hospital representa un lloc destinat a l'atenció i assistència de persones malaltes i prevencions de malalties. Realment gairebé tothom té por d'un hospital, tothom ha anat o anirà algun cop en la seva vida, però no ens agrada la idea de fer-ho, ens espanta, tenim la idea que anar a l'hospital és sinònim d'estar malalt i això no agrada a ningú. La veritat d'això és que som molt afortunats de tenir hospitals, de tenir atenció mèdica, ja que això evita malalties, evita desenvolupar problemes greus, i també els cura. Hem d'intentar normalitzar anar a l'hospital i deixar de veure-ho com a una cosa dolenta, al cap i a la fi, un hospital no és cap presó.

-Símbol del càncer infantil; el càncer infantil és una de les principals causes de mortalitat arreu del món. És representat amb un llaç daurat, honrant així la seva valentia i representant el color de l'esperança. Per a mi tots els càncers són horribles, però pot ser aquest dels més, empatitzo molt amb joves que pateixen d'aquest, potser és pel fet que et pot passar a tu també i el fet de veure que una persona tan jove, amb tota la vida al davant, perdi la vida o hagi de lluitar diàriament contra aquesta malaltia. Una persona que pateix càncer mai torna a ser la mateixa, una part de tu, encara que sigui inconscientment, té aquella por a tornar a passar pel mateix.



viernes, 8 de octubre de 2021

12 D'OCTUBRE 

El 12 d'octubre se celebra el dia de la Festa Nacional d'Espanya, amb originalitat del 1918, estretament vinculats amb el descobriment d'Amèrica. Aquesta festivitat té com a objectiu recordar els diversos moments de la història col·lectiva que forma part del patrimoni històric, cultural i social. Commemora el descobriment d'Amèrica per part de Cristòfol Colón el 12 d'octubre de 1492.

Els orígens que va agafar aquesta festivitat van ser amb el nom de Dia de la Hispanitat o Dia de la Raça, el 1918 amb Alfons XIII regnant. Als anys trenta va ser una festa consolidada sota el règim franquista, convertint-se així en una celebració oficial i una festivitat en tot el país.

Imperialis dan Terdosillas: Awal Mula Nestapa Bangsa Amerika
Quan va ''descobrir-se'' Amèrica els Portuguesos i Espanyols van cometre un dels majors genocidis de la història del món. Milions d'aborígens van ser exterminats, tant per armes com per malalties que van portar els europeus. De 40 milions d'indígenes que hi havia al segle XV només va sobreviure una cinquena part.

La meva opinió sobre aquest dia és que penso que en comptes de commemorar o celebrar aquesta festivitat, més aviat s'hauria de reflexionar. Qüestionar-se la convivència entre cultures i races diferents, ja que tenim normalitzat que entre aquestes, la convivència sigui conflictiva Per això hauríem de reflexionar sobre les diferències de poder que existeixen entre races arreu del món.

 

jueves, 7 de octubre de 2021

 

 

HAMSA

Hamsa, també conegut com la mà de fàtima, és un símbol en forma de mà popular en tot l’Orient medi i Àfrica del nord. És un símbol de protecció, utilitzat comunment per a defensar-se, principalment per jueus i musulmans. És adoptat també com un amulet de protecció contra els malaments d'ull i qualsevol desgràcia.

Per a mi és un símbol molt important ja que quan era molt petita el meu avi va regalar-me un collar amb aquesta mà de fàtima i des d'aquell moment va començar a ser molt important per a mi.

LA SEGONA PASQUA

El dilluns 24 de maig es celebra la segona Pasqua, una festa que se celebra de manera desigual en tot el país, ja que no a tots els llocs...